Suomen base-hyppääjiä ei pelota

Suomessa base-hyppyä aktiivisesti harrastavia on vain muutamia kymmeniä. Osa hyppääjistä harrastaa lajia satunnaisesti, mutta toisille harrastus on intohimo, jota pitää päästä toteuttamaan aina astetta haasteellisimmista paikoista. Usein harrastus lähtee liikkeelle aiempien extreme-kokeilujen pohjalta. Suomeen perustettiin base-hyppääjien oma järjestö, Finnish Base Assosiation, 2000-luvun alussa. Kun hyppääjä on suorittanut hypyt sillalta, maalta, rakennuksesta ja antennista, hän voi anoa itselleen Yhdysvalloista virallista base-numeroa. Noin kymmenkunta suomalaista on hankkinut tämän luokituksen itselleen.

Jorma Österman

Suomalainen laskuvarjohyppääjä Jorma Österman on tyypillinen esimerkki suomalaisesta extreme-urheilijasta, joka haluaa kokeilla aina vain huimapäisempiä temppuja. Hänet tunnetaan esimerkiksi vapaapudotuskuvaajana, ja hän oli ensimmäinen suomalainen, joka suoritti base-hypyn Norjan Trollväggeniltä vuonna 1980.

Iiro Seppänen

Ehdottomasti kaikkein tunnetuin suomalainen base-hyppääjä on taikurina itsensä tunnetuksi tehnyt Iiro Seppänen. Seppänen pääsi myös esittelemään ilmiömäisiä taikurin taitojaan kansalle useissa TV-tuotannoissa ja lavaesityksissä. Lisäksi Seppäsen ympärille lanseerattiin TV-ohjelma, jonka jaksoissa katsojat pääsivät ihastelemaan Iiron rohkeutta niin laskuvarjohyppääjänä kuin muissakin extreme-lajeissa. Iiron uraa vei eteenpäin halu tehdä aina vain näyttävämpiä temppuja, mikä kulminoitui base-hyppy-harrastukseen. Innostuttuaan lajista hän tekikin useita uhkarohkeita ja näyttäviä hyppyjä ympäri maailmaa. Seppänen loukkaantui vakavasti suorittaessaan Base-hyppyä Arizonassa, mutta selvittyään luunmurtumilla jatkoi harrastustaan entistä suuremmalla innolla. Nykyään Iiro Seppänen työskentelee televisio- ja elokuvatuottajana Yhdysvalloissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *