Parhaat kiipeilykohteet

Kiipeilemään pääsee vaikka omassa lähimetsässä tai luonnonpuistossa. Tällöinkin kannattaa ottaa huomioon erilaiset turvallisuustekijät ja pysytellä helpoilla kallioilla. On myös hyvä tietää maasto ja sen asettamat haasteet, ja erilaisia karttoja voi ladata -sivustolta, mikä auttaa sinua suunnistamaan kohteellesi turvallisesti. Suomessa kiipeilyä aktiivisesti harrastavia on arvioitu olevan noin 6000, ja erilaisia kiipeilykohteita maastamme löytyy paljon. Tunnetuimmat reittimme kiinnostavat niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin kiipeilijöitä, mutta toisaalta myös suomalaiset kiipeilijät lähtevät ulkomaille harrastuksensa perässä.

Koko perhe kiipeilemään

Hyviä, koko perheelle aloitteluun sopivia kohteita ovat erilaiset kiipeilyhallit ja seinät, joita löytyy kaikista suurimmista kaupungeistamme. Myös monet koulut ja yleiset liikunta- ja harrastuspaikat ovat hankkineet tiloihinsa kiipeilyseiniä, joista on turvallista aloittaa. Lisäksi kiipeillä voi aivan tavallisilla kallioilla, turvallisuusseikat kuitenkin huomioiden.

Suomesta löytyy noin 100 tunnettua kiipeilykohdetta. Osa näistä sijaitsee liikuntakeskusten lähellä, ja niistä voi vuokrata kiipeilyvarusteita tai osallistua opetuskurssille. Tämä onkin hyvä keino tutustua kiipeilyyn ja päästä kokeilemaan sitä turvallisessa ympäristössä. Yksi suosituimmista kohteista on Nuuksion kiipeilykallio Espoossa, josta löytyy 12 erilaista reittiä eri tasoisille kiipeilijöille. Myös Itä-Suomesta löytyy kohteita eritasoisille kiipeilijöille, ja aloittelijat voivat aloittaa esimerkiksi Imatran Linnavuorelta.

Haastavammat kiipeilykohteet Suomessa

Suomessa on useita kohteita, jotka kuuluvat monien kiipeilijöiden tavoitteisiin. Lisäksi löytyy vielä valloittamattomia kohteita, joiden löytäminen kiinnostaa useimpia lajia aktiivisesti harrastavia. Haastavia boulderointikohteita ovat etenkin suuret siirtolohkareet, joita löytyy todella paljon etenkin Vaasan seudulta. Myös Ahvenanmaan boulderointikohteet ovat kiipeilijöiden keskuudessa arvostettuja.

Yksi haasteellisimmista kotimaisista kiipeilykohteista on Olhavan kalliojyrkänne, joka sijaitsee Repoveden kansallispuistossa. Osalle reiteistä lähdetään kiipeämään suoraan vedestä ja muutenkin reitti on ominaisuuksiltaan kuin tehty haasteita etsivälle kiipeilijälle. Laajimmillaan seinämä on 50 metriä korkea ja jopa 500 metriä leveä.

Ulkomaille kiipeilemään

Moni suomalainen kiipeilijä haaveilee lähtevänsä ulkomaille kokeilemaan harrastustaan kansainvälisesti arvostetuille kohteille. Erilaisia pakettimatkoja tunnettuihin kiipeilykohteisiin järjestetään vuosittain, mutta kiipeilemään voi lähteä myös omatoimisesti. Ehdottomasti suosituimmat kiipeilymatkat suuntaavat Euroopan kohteisiin sekä Nepaliin, mutta valloittamisen arvoisia kallioita löytyy ympäri maailman.

Euroopan korkein vuori Mount Elbrus sijaitsee Suur-Kaukasuksen vuorijonossa Etelä-Venäjällä. Tämä kohde sopii hyvin ensimmäiseksi huipun valloitukseksi, sillä reitti ei ole teknisesti erityisen vaativa. Huipun korkeus on 5642 metriä, joten ohueen ilmanalaan tottumiseen ja huipulle nousemiseen kannattaa varata runsaasti retkipäiviä.

Nepalissa sijaitseva Annapurna Circuit on yksi maailman suosituimmista kiipeilykohteista. Korkein kohta on 5416 metriä korkea ja trooppiset maisemat tekevät tästä noususta huikaisevan elämyksen. Myös Nepalissa sijaitseva Mount Everest on varmasti yksi kiipeilijöiden unelmakohteista. Maailman korkeimman vuoren perusleiriin kiipeäminen, upeiden näköalojen ihailu ja toisten kiipeilijöiden tapaaminen ovatkin varmasti kokemisen arvoinen elämys.