Kiipeilyn mestarit

Suomessa kiipeilyn harrastajia on muutamia tuhansia, ja joukkoon mahtuu useita kansainvälisestikin arvostettuja kiipeilijöitä. Osa heistä tunnetaan huikeista onnistumisistaan kansainvälisissä kilpailuissa tai huimapäisistä valloituksistaan kansainvälisissä vuoristoissa.

Veikka Gustafsson

Suomen tunnetuin vuorikiipeilijä on varmasti espoolainen Veikka Gustafsson. Gustafsson on syntynyt vuonna 1968, ja jo lapsena hän harrasti huimapäisiä temppuja kotiseudullaan Tuupovaarassa. Veikka Gustafsson oli 18-vuotias kiipeillessään isänsä ja ystäviensä kanssa Mount Everestillä. Gustafsson on 17. ihminen maailmassa, joka on saavuttanut kaikki 14 yli 8000 metrin korkeudessa sijaitsevaa huippua. Lisäksi hän on yhdeksäs ihminen maailmassa, joka on kiivennyt nämä huiput ilman lisähappea. Saavutettuihin huippuihin kuuluvat myös erityisen vaarallisina pidetyt Kanchenjunga, Annapurna ja K2.

Patrick Degerman

Suomen ainoaksi löytöretkeilijäksi ja kiipeilijäksi tituleerattu Patrick ”Pata” Degerman tunnetaan paitsi uhkarohkeista valloituksistaan retkikuntansa kanssa, myös urastaan puhujana erilaisissa tilaisuuksissa. Patrick työskentelee etenkin luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen ja kestävän kehityksen puolestapuhujana. Degerman on ollut ensimmäinen kiipeilijä yli 20 kohteessa ja saanut nimetä useita kohteita kuten Etelämantereella sijaitsevat Mount Finlandin, Mount Suomen ja Mount Sisun. Grönlannissa hänen mukaansa on nimetty Mount Patapata.

Suomalaisia naiskiipeilijöitä

Myös suomalaisnaiset ovat kunnostautuneet vuorikiipeilijöinä ja saavuttaneet huomattavia valloituksia uransa aikana. Suomalaisnaisista toisena yli 8000 metrin huipun saavutti kiipeilijä Tuula Nousiainen vuonna 1998. Noustessaan Tiibetin ja Nepalin rajalla sijaitsevalle Cho Oyun huipulle Nousiainen oli jo 50-vuotias ja harrastanut kiipeilyä jo 20 vuoden ajan. Carina Räihä taas oli ensimmäinen suomalainen nainen, joka on koskaan kiivennyt Mount Everestin huipulle. Retkikunta pääsi perille maailman korkeimmalle vuorelle 17.5.2010. Myös Janiina Kauppinen on ansioitunut suomalainen kiipeilijä ja valloittanut useita yli 4000 metriä korkeita huippuja, kuten Mont Blanc, Fuji ja Dufourspitze.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *