In English

The First Finnish Woman on Mt. Everest.


Reitti-info

Perusleiri: 5400m

Khumbu-jäätikön perusleiri on vuorikiipeilijän huoltopiste. Yhteydenpito ulkomaailmaan onnistuu täältä vain satelliittipuhelimilla. Varusteiden huolto tapahtuu jäätävissä olosuhteissa. Vaatteet kuivuvat jäisiksi möykyiksi ja ruoka jäätyy lautaselle. Perusleirissä ollaan jo kasvotusten luonnon mahtavien voimien kanssa; korvissa soi lumivyöryjen massiivinen kumina ja halkeavien jäälauttojen pauke. Pelon, toivon ja turhautumisen tunteet risteilevät ajatuksissa. Täältä osa jatkaa ylemmäs toteuttamaan unelmaansa. Moni palaa jo tässä vaiheessa takaisin.

Khumbun jäävirta: 5500m-6100m

Perusleiristä kiivetään kohti pahamaineista Khumbun jäävirtaa. Talojen kokoiset serakit, railot ja liikkuvat jäälohkareet tekevät Khumbun jäävirrasta reitin vaarallisimpia osuuksia. Riskien minimoimiseksi kiipeäminen alkaa ennen auringonnousua, jolloin pakkanen vielä pitää jäälohkareita paikallaan. Sherpat ja retkikunnan jäsenet ovat valmistaneet reitin köysin ja tikkain. Täällä astutaan ensimmäistä kertaa jääraudoilla tikkaille, joilla ylitetään valtavia railoja. Hengitys on raskasta johtuen korkeudesta ja jännityksestä. Sherpat kantavat kolminkertaisesti painavampia varustereppuja ja kunnioitus tätä paikallista kansaa kohtaan kasvaa. Akklimatisaatiosta riippuen ykkösleiri saavutetaan 3-8 tunnin kiipeilyn jälkeen. Kun Khumbun jäävirta on ylitetty, ensimmäinen osuus matkalla kohti huippua on ohi!

 

 

Retkikunta

Tango Expedition alkaa Kathmandusta, Nepalista, maaliskuun lopulla 2010. Retkikunta lentää sieltä Luklaan (2860m), josta alkaa reilun viikon mittainen vaellus perusleiriin (5400m). Vaelluksen aikana elimistöllä on mahdollisuus tottua ohueen ilmaan ja alhaiseen ilmanpaineeseen eli akklimatisoitua. Perusleirissä levätään muutama päivä ja suoritetaan paikallinen traditio, Puja-seremonia, jossa siunataan kiipeilyvarusteet. Seuraavien viikkojen aikana perustetaan vuorelle neljä leiriä, joissa käydään viemässä tarvikkeita ja yöpymässä samalla akklimatisoituen edelleen. Leirien perustamisen jälkeen palataan takaisin alas perusleiriin lepäämään ennen ensimmäistä varsinaista huippuyritystä, joka yleensä on vasta noin kuukauden kuluttua perusleiriin saapumisesta.

Klikkaa kuvan leirien kohdalta ja lue, millaista Everstin kiipeäminen on perusleiristä huipulle asti.

Base Camp C1 C2 C3 C4-South Col Mt. Everest Summit
© Carina Räihä Oy. All rights reserved. Hosting ja CMS: Woima, Design: Push!