The First Finnish Woman on Mt. Everest.

Lähde matkalle Carinan kanssa!

Lue lisää Kaukoretkistä tästä >>

Haluatko henkilökohtaista valmennusta?

Lue lisää tästä >>

viimeisimmät päiväkirjamerkinnät

 

 

06.05.2012

Kaksi viikkoa Alaskaan -toivottavasti!

Lähtöni seuraavalle 7summitille eli Denalille Alaskassa on vajaan kahden viikon päässä, 18/5. Haastavin jäljellä olevista mantereiden korkeimmista vuorista on tullut entistä haastavammaksi, ellei jopa mahdottomaksi kiivetä sairastumiseni vuoksi. Ankara keuhkoputken tulehdus ja poskiontelotulehdus ovat pitäneet sängyn pohjalla jo viikon, ja vaikka olo onkin jo paranemaan päin, ennen lähtöä olisi oltava täysin terve. Tulen tekemään päätöksen matkaan lähdöstä ensi viikon aikana.

Denalia kutsutaan maailman kylmimmäksi vuoreksi ja varsinkin toukokuussa, kun kevät on vielä aluillaan ovat ankarat, yli 40 asteen pakkaset yleisiä. Jäätiköllä vietetään 2-3 viikkoa kiiveten yli 20 kiloa selässä ja lähes saman painoista pulkkaa vetäen. Flunssa voi vuorella kehittyä vakavaksi ja vaatia retkikunnan keskeyttämisen, joten joudun tarkkaan arvioimaan mahdollisuuteni kiivetä terveenä. Harjoittelu on luonnollisesti sairaana myös jäänyt, joten onnistumiseni tulee joka tapauksessa olemaan haastavaa. Matkan siirtäminen olisi kuitenkin pettymys, sillä reissua on suunniteltu ja siihen valmistauduttu jo puolisen vuotta.

Muuten kaikki alkaa olla valmista matkaa varten, -vielä pitää vain saada terveen paperit! Hiljakseen olemaan pakotettuna olen seurannut mielenkiinnolla tämän vuotista Everest-kiipeilykautta. Valitettavasti vuori on osoittanut, että hyvistä valamisteluista huolmatta voi kiipeäminen keskeytyä sairastumisen lisäksi myös huonoihin olosuhteisiin. Useita on loukkaantunut ja kuollutkin. Oma kahden vuoden takainen Everest-oppaani Hugo oli jäänyt lumivyöryn alle, mutta pelastunut vammoitta. Hänen sherpansa oli sen sijaan ollut huono-onnisempi ja loukkaantunut pudottuaan kymmeniä metrejä railoon. Tällä hetkellä kiipeily on keskeytetty putoilevien kivien ja kovien tuulien ajaksi. Toivon kiipeilykaverilleni Mialle, joka myös kiipeää samoja rinteitä, turvallista nousua!

Viime vuonna Denalilla kuoli yhdeksän (!) ihmistä, mikä on enemmän kuin Everestillä. Haastavaksi sen tekee kylmyyden ja tuulen lisäksi sen eristynyt sijainti keskellä isoa jäätikköä. Vaikka kiipeily ei ole teknisesti vaikeaa, moni kuvaa sitä olosuhteiden vuoksi elämänsä haastavimmaksi, ja vaikeammaksi kuin Everest. 

Tätä haastetta odottaessa, -toivottavasti matkaan päästään! Loppuviikosta lääkäri arvioi tilanteeni ja päätän pystynkö lähtemään! Lisää kuulumisia silloin! 

© Carina Räihä Oy. All rights reserved. Hosting ja CMS: Woima, Design: Push!