The First Finnish Woman on Mt. Everest.

Lähde matkalle Carinan kanssa!

Lue lisää Kaukoretkistä tästä >>

Haluatko henkilökohtaista valmennusta?

Lue lisää tästä >>

viimeisimmät päiväkirjamerkinnät

 

 

07.05.2015

Nepalin maanjäristys

Vain muutamaa viikkoa ennen Nepalin tuhoisaa maanjäristystä olin suomalaisen ryhmämme kanssa Nepalissa Everestin perusleiri-vaelluksella. Vaelsimme 11 päivän ajan Khumbun laaksossa, kävimme kaikki perusleirissä ja vietimme myös muutaman päivän Kathmandussa.

Maanjäristys iski kaikkiin käymiimme paikkoihin; vuoristokyliin, Everstin perusleiriin ja Kathmanduun, sekä tietysti lukuisiin muihin kohteisiin Nepalissa. Uudet ja vanhat nepaliaiset ystävämme sekä useita kiipeilijätuttujani oli maanjäristyksen aikaan Everestillä tai sen lähialueilla, ja vasta eilen olemme saaneet vahvistuksen kaikkien selviämisestä ja paluusta takaisin Kathmanduun. Tuhon laajuudesta huolimatta kaikki ystäväni olivat onnekaita ja selvisivät hengissä, mutta koteja on sortunut.

Paikan päällä juuri käyneenä ja Nepalissa monesti vierailleena tämä iso luonnonkatastrofi on tuntunut erityisen koskettavalta. Olimme ryhmämme kanssa onnekkaita, kun vain viikkoja aiemmin saimme täydellisen kokemuksen siitä mitä vaellus Himalajalla on parhaimmillaan. Katastrofeja sattuu jatkuvasti ympäri maailmaa, mutta nepalilaisten ystävällisyys ja toisaalta monen elämän köyhyys ja vaatimattomuus jäi lähes kaikkien matkalaistemme mieleen lähtemättömästi, ja paikalla käyneenä katastofin tuhojen vaikutukset ymmärtää konkreettisesti.

Todella vaikuttavaa on ollut huomata, miten ryhmämme jäsenet ovat ottaneet nepalilaisten auttamisen omakseen.  Apua on annettu eri tavoin, ja eri järjestöjen keräyksien kautta, ja huoli nepalaisien ystäviemme kohtalosta on ollut iso. Eräs ryhmämme jäsenistä jalkautui itse varojen keräämiseen ja sain luvan jakaa ohessa hänen työkavereilleen lähettämän viestin. Alla hänen upea teksti ja eleensä nepalilaisten auttamiseksi. Toivottavasti mahdollisimman moni auttaa samoin omien mahdollisuuksiensa mukaisesti, sillä apua tarvitaan vielä pitkään. Matkustaminen Nepaliin jatkossakin tulee olemaan yksi tärkeimmistä tavoista auttaa varsinkin köyhiä vuoristökyliä.Kiitos! : 

"Miksi Nepal on minulle niin tärkeä, että lähetän siitä sinulle viestiä?

Palasin Nepalista kolme viikkoa ennen tuota maanjäristystä. Olin kymmenen muun suomalaisen vaeltajan ja kahdeksan nepalilaisen oppaan ja avustajan kanssa vaeltamassa parin viikon ajan Himalajalla Khumbun laaksossa kohti Mount Everestiä. Näimme, kuinka vuoristokylissä elettiin köyhissä oloissa ilman kodin ja yhteiskunnan turvaamia mukavuuksia, jotka meille ovat itsestäänselvyyksiä: lämpö, sähkö, juokseva vesi, sosiaaliturva, koulutus, lääkintähuolto. Teitä ei ollut sadan kilometrin säteellä. Uskomattomien maisemien lisäksi saimme kokea nepalilaisten ihmisten aitouden, ystävällisyyden, avuliaisuuden ja pyyteettömyyden. Sherpa-kansa otti meidät vastaan avosylin jokaisessa kylässä ja majatalossa.

Nyt polut, joita vaelsimme, ovat osin sortuneet, majatalot, joissa yövyimme, romahtaneet, kymmenet kylät, jotka osuivat matkamme varrelle, pahoin vaurioituneet, Mount Everestin perusleiri - matkamme pääkohde - lumi- ja kivivyöryn alla, Kathmandun satoja vuosia vanhat, valokuvissamme vielä komeina loistavat temppelit, tiilikasoina ja hiekkapölynä. Neljä mukanamme olleesta avustajasta on edelleen tavoittamatta.

Erityisesti Everestin laakson ihmiset ovat saaneet toimeentulonsa vaeltajista ja kiipeilijöistä. Kaiken sekasorron keskellä Nepalille niin tärkeä matkailuelinkeino on nyt myös pahasti kärsinyt. On minun vuoroni osoittaa myötätuntoa nepalilaisia kohtaan."

© Carina Räihä Oy. All rights reserved. Hosting ja CMS: Woima, Design: Push!